Restauracje w całej Kanadzie twierdzą, że do końca roku podniosą ceny menu o ponad siedem procent, aby utrzymać stabilne zyski i zrównoważyć rosnące koszty żywności.
Niektóre restauracje podnoszą to bardziej.
W swoim raporcie rocznym Fakty dotyczące usług gastronomicznychA Restauracje Kanada podaje ceny menu w Restauracje z pełną obsługą mają wzrosnąć o około 7,8 procent do końca 2022 roku.
Według raportu, około 35 procent operatorów restauracji oferujących pełen zakres usług planuje podnieść ceny swoich menu o więcej, przy czym do końca roku wzrośnie o 10 do 15 procent.
Raport wymienia wojnę na Ukrainie i rosnące koszty energii jako czynniki przyczyniające się do wzrostu kosztów właścicieli restauracji z jedzeniem.
Mówi, że koszty żywności są jednymi z największych wyzwań, przed którymi stoją dziś operatorzy gastronomii, z 542 restauracjami pne Z prawie 10 000 Zamykają się na stałe między kwietniem 2021 a lipcem 2022.
Oglądaj | O trudnościach w zaopatrzeniu w żywność opowiada właścicielka restauratora:
Inflacja przyczynia się nie tylko do wzrostu kosztów żywności, mówi Christian Paul, dyrektor generalny restauracji Winston w North Vancouver.
Mitsi Tsukas, właścicielka Neighbor’s & Pizza House w Vancouver, mówi, że już w tym tygodniu podnosi ceny w swoim menu.
Tsukas powiedział Michelle Elliott . z CBC BC dzisiajCzwartek.
Mówi, że jeśli ceny spadną, „zdecydowanie” obniży ceny w swoim menu.
Pokonywanie przeszkód
Mark von Schlowitz, wiceprezes zachodniej Kanady ds. restauracji kanadyjskich, mówi, że restauracje wciąż napotykają „ogromne przeszkody do pokonania” w wychodzeniu z pandemii i inflacji.
„Ty mówisz [substantial] wzrost kosztów naszej żywności. Jeśli spojrzysz na produkty mleczne, to wzrost o 20%, wołowina o 16%, a olej spożywczy o 20%. Była duża presja inflacyjna… Nasze koszty gazu ziemnego również wzrosły o około 22 procent”.
Mówi, że około 85 procent restauracji w zachodniej Kanadzie popadło w dodatkowe długi, aby utrzymać otwarte drzwi podczas pandemii, a przy obecnym braku siły roboczej restauracje wciąż walczą o ponowne zatrudnienie pracowników, próbując zwabić pracodawców z powrotem rosnącymi płacami.
„Mamy ponad połowę naszych członków, którzy do tej pory tracą pieniądze lub upadają” – powiedział.
Christian Paul, dyrektor generalny Winston w North Vancouver, mówi, że inflacja wpłynęła na wszystkie aspekty ich działalności. Mówi, że czuje, jakby po prostu próbowali „dogonić i obrócić”, aby drzwi były otwarte.
„Stopa inflacji była fenomenalna. Wpłynęła dosłownie na wszystko, od podstawowych dostaw po takie rzeczy, jak ropa, koszty żywności, kawa, logistyka transportu… i czujesz to z każdej strony”.
Dzwoniąc do cen restauracji na CBC BC dzisiajNiektórzy mieszkańcy wyrażali frustrację z powodu rosnących cen, podczas gdy inni twierdzili, że są kreatywni w wyborze restauracji.
Dzwoniący Jay Mah powiedział: „Mam dwoje małych dzieci… więc kiedy wychodzimy, wybieramy na podstawie… stawek rodzinnych”.
Inni, jak Leonard Johnson, powiedzieli, że w ogóle nie będą w stanie się wydostać.
„Obsługa gastronomiczna stała się bardzo droga. Pracuję w kuchniach od około 15 lat, więc rozumiem, z czym mają do czynienia, ale w najbliższym czasie nie wyjdę do restauracji.
BC dzisiaj50:54Restauracje podnoszą ceny, aby poradzić sobie z rosnącymi kosztami żywności i walką o siłę roboczą; Zapobieganie wypaleniu w miejscu pracy
Z najnowszego raportu Restaurants Canada wynika, że niektóre restauracje będą musiały podnieść ceny nawet o 15 procent do końca 2022 roku. . A w drugiej połowie, co kryje się za wypaleniem? A jak miejsca pracy mogą temu zapobiegać? Porozmawiamy z Mervem Gilbertem, psychologiem, który koncentruje się na zdrowiu psychicznym i bezpieczeństwie w miejscu pracy.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”