
Wyobraź sobie krowy swobodnie poruszające się po oborze wyposażonej w kamery i czujniki połączone ze sztuczną inteligencją w systemie, który przewiduje ich nastrój i wiek. Wdrożenie takiego systemu jest zadaniem nowej Katedry Badań i Innowacji w zakresie Dobrostanu Zwierząt i Sztucznej Inteligencji (Cóż-E), został stworzony wspólnie przez McGill University i UQAM dzięki finansowaniu w wysokości 5 milionów dolarów w ciągu pięciu lat.
„To żywe laboratorium cyfrowe, które będzie współpracować z producentami, aby zapewnić im nowe narzędzia” – mówi Elsa Vasseur, profesor nadzwyczajny na Wydziale Nauk o Zwierzętach na Uniwersytecie McGill. Współprzewodniczy przewodniczącej, która otrzyma wsparcie techniczne i finansowe od kilku partnerów, w tym Les Producteurs de lait du Québec (PLQ) i Centrum Doskonalenia Stada Mleczarskiego Lactanet, a także Federacji Novalait producentów i przetwórców mleka w Quebecu. .
Szczęśliwsze, zdrowsze krowy i bardziej dochodowe gospodarstwa
Osiągnięcie dojrzałości i wyprodukowanie mleka przez krowy zajmuje dwa lata – lub średnio trzy lata w Kanadzie – dając rolnikowi bardzo mało czasu na osiągnięcie zysku. Celem krzesła WELL-E jest ułatwienie życia rolników poprzez poprawę długości życia ich stad mlecznych i pomoc w identyfikacji zwierząt, które są mniej podatne na choroby i urazy.
„Producenci potrzebują, aby ich krowy były produktywne, ale także szczęśliwe i zdrowe tak długo, jak to możliwe. „Wszystkie trzy są ze sobą powiązane” – wyjaśnia specjalista ds. dobrostanu zwierząt, którego poprzednia praca silnie wpłynęła na reformę Kodeksu postępowania kanadyjskiego przemysłu mleczarskiego w 2023. Możliwości przemieszczania zwierząt gospodarskich poprzez umożliwienie im swobodnego poruszania się po ustalonych obszarach w oborze lub na terenach do ćwiczeń na świeżym powietrzu.
Głównym celem nowego krzesła będzie połączenie teledetekcji za pomocą kamer i czujników z big data i sztuczną inteligencją. Podejście to jest wyjątkowe, ponieważ łączy wiedzę Vasseura w zakresie oceny zachowania i dobrostanu zwierząt z wiedzą jego współprzewodniczącego Abdoulaye Baniri Diallo, profesora na Wydziale Informatyki UQAM, który pracuje nad nowymi technologiami sztucznej inteligencji.
Szkolenie kolejnego pokolenia interdyscyplinarnych specjalistów
Celem projektu jest takie uporządkowanie gromadzenia, przechowywania, przesyłania, analizy i wyświetlania danych w oborze, aby rolnicy mogli z nich czerpać korzyści. „Chodzi o to, aby wykryć wczesne oznaki zdrowia fizycznego i psychicznego, których nie można dostrzec gołym okiem, ale które mogą mieć szkodliwy wpływ na dobrostan i długowieczność zwierząt gospodarskich, a także pomóc rolnikom w przewidywaniu wszelkich problemów, które mogą się pojawić”.
W tym zakrojonym na szeroką skalę projekcie weźmie udział około 50 studentów studiów magisterskich i licencjackich z McGill University i Queensland Research University. „Wprowadzimy przyszłych informatyków w realia hodowli zwierząt, a nasi studenci zootechniki będą mogli zgłębić tematykę zarządzania danymi i rolnictwa cyfrowego. W efekcie kształcimy kolejne pokolenie interdyscyplinarnych specjalistów.”
To krzesło jest także kolejną nowością. Oprócz wkładów producentów mleka z Kanady i Lactanet, kanadyjskiej sieci zajmującej się rejestracją mleka i specjalistyczną wiedzą na temat produkcji mleka, WELL-E otrzymuje wsparcie od producentów mleka z Ontario. „Producenci z Ontario nigdy wcześniej nie inwestowali w inicjatywę na taką skalę w Quebecu” – mówi Vasseur. „pozycjonujemy się zarówno w kraju, jak i za granicą. Niewiele jest projektów badawczych na taką skalę.
McGill od dawna jest ośrodkiem wiedzy specjalistycznej w dziedzinie mleczarstwa
Uniwersytet McGill zawsze angażował się w poprawę praktyk i produktywności w przemyśle mleczarskim w Quebecu. Kampus Macdonald w Sainte-Anne-de-Bellevue prowadzi ostatnie gospodarstwo mleczne na wyspie Montreal i zdobyło wiele nagród za doskonałość. Od 1907 roku prowadzono tu szeroki zakres badań na różne tematy, od pasz i żywienia po bezpieczeństwo biologiczne drobiu i inżynierię rolną.
W szczególności jeden z badaczy McGill, profesor John E. Moxley, odegrał kluczową rolę w modernizacji przemysłu mleczarskiego w Quebecu. W 1966 roku założył firmę zajmującą się analizą stada mlecznego, która tworzyła szczegółowe raporty na temat wydajności krów w oparciu o dane zebrane w gospodarstwach i komputerową technologię analizy mleka w podczerwieni. Odniosła ogromny sukces i rozwinęła się w Valacta, centrum specjalistycznej wiedzy w zakresie produkcji nabiału z siedzibą w Sainte-Anne-de-Bellevue.
Valacta jest obecnie jednym z trzech partnerów założycieli ogólnokanadyjskiej sieci Lactanet, która będzie dostarczać dane do krzesła WELL-E. Valacta zatrudnia setki pracowników w prowincjach Quebec i Atlantyku, łącznie z siedzibą główną w Ste-Anne-de-Bellevue. „Falacta nadal istnieje, mimo że przejęliśmy markę Lactanite” – mówi Elsa Vasseur, członek zarządu Valacta reprezentujący Uniwersytet McGill. „Valacta finansuje się sama i zapewnia specjalistyczną wiedzę z zakresu mleczarstwa we wszystkich częściach Kanady”.
Producenci mleka w Monteregie dołączą do projektu w przyszłym roku
Krzesło WELL-E w dalszym ciągu przyciąga nowych graczy z branży mleczarskiej Quebecu. Jak dotąd wzięło w nim udział jedynie gospodarstwo mleczarskie znajdujące się na terenie kampusu McDonalda. W ciągu kilku miesięcy obok krzesła powstanie także druga obora dla krów w Ontario. W 2025 r. wykorzysta sieć kampusów Université de Montréal w Saint-Hyacinth do usprawnienia swojej działalności poprzez włączenie około setek producentów z regionu Montérégie.
„Musimy jak najszybciej zaangażować gospodarstwa komercyjne, ponieważ naszym zadaniem jest szybki transfer wiedzy między uniwersytetem a społecznością. To jest nasze powołanie”.
Przetłumaczone przez Julie Barlow
„Zła entuzjasta podróży. Irytująco skromny ćpun internetu. Nieprzepraszający alkoholiczek”.