Sześć restauracji w Ottawie znajduje się na kanadyjskiej liście 100 najlepszych restauracji

Sześć restauracji w Ottawie znajduje się na kanadyjskiej liście 100 najlepszych restauracji

Spośród sześciu restauracji w Ottawie najwyżej oceniana była Riviera, klasyczna wielkomiejska restauracja przy Sparks Street.

Treść artykułu

Sześć restauracji z Ottawy zakwalifikowało się do prestiżowej listy 100 najlepszych restauracji 2024 roku w Kanadzie, opublikowanej w poniedziałek wieczorem.

Spośród sześciu restauracji w Ottawie najwyżej oceniona została Riviera, klasyczna, wielka restauracja miejska przy Sparks Street, ulubiona przez mieszkańców Parliament Hill. W tym roku Riviera zajęła 28. miejsce, po 49. w zeszłym roku.

Treść artykułu

Drugą najbardziej dochodową restauracją w Ottawie było wyrafinowane menu degustacyjne właściciela szefa kuchni Marca Lepine’a Atelier na Rochester Avenue, która znacząco wzrosła z 88. w zeszłym roku do 43. w tym roku.

Reklama 2

Treść artykułu

Alex McMahon, współwłaściciel Arlo.
Alex McMahon, współwłaściciel Arlo. Fotografia: Tony Caldwell /Postmedia

Na listę ponownie wróciły:

  • Restauracja Arlo w Centretown, w której kuchnią kieruje szef kuchni i współwłaściciel Jamie Stunt, a sommelier i współwłaściciel Alex McMahon jest niestrudzonym orędownikiem naturalnego wina (71. w tym roku, 62. w zeszłym roku);
  • Supply and Demand, typowa lokalna restauracja przy Wellington Street West, gdzie szef kuchni i współwłaściciel Steve Wall specjalizuje się w małych talerzach i makaronach (75. miejsce w tym roku, 63. w zeszłym roku);
  • oraz North & Navy na Nepean Street, gdzie szef kuchni i restaurator Adam Vitorelle serwuje ekskluzywne dania kuchni północnowłoskiej (95. w tym roku, 96. w zeszłym roku).
Szef kuchni Adam Vitorell przed restauracją North and Navy na Nepean Street.
Szef kuchni Adam Vitorell przed restauracją North and Navy na Nepean Street. Fotografia: Wayne Coddington /Postmedia

Nowością na liście jest winiarnia Buvette Daphnée przy William Street, która zajęła 97. miejsce. Buvette Daphnée została otwarta pod koniec sierpnia 2023 r. i znalazła się także na liście 100 najlepszych nowych restauracji w Kanadzie. Na tym zestawieniu znalazła się na ósmej pozycji na 10 restauracji.

READ  W pełni zaszczepiona i chora na COVID-19, Melissa Joan Hart ostrzega innych, aby „byli czujni”

W porównaniu między miastami sześć restauracji w Ottawie plasuje się za Toronto (25), Montrealem (21) i Vancouver (18), ale wyprzedza wszystkie inne kanadyjskie miasta, w tym Calgary (4) i Winnipeg (3). . ) i Edmonton (0).

Kurczak ze słomą w restauracji Buvette Daphnée na William Street na ByWard Market, listopad 2023.
Kurczak ze słomą w restauracji Buvette Daphnée na William Street na ByWard Market, listopad 2023. Fot. Jan Levac /Postmedia

Jacob Richler, wydawca i redaktor listy, powiedział w wywiadzie, że tegoroczna wystawa w Ottawie udowadnia, że ​​jest to „dobry kierunek kulinarny”.

Reklama 3

Treść artykułu

„Wypełniamy nasz obowiązek rekomendowania najlepszych miejsc do odwiedzenia” – powiedział Richler. „Sześć restauracji to mnóstwo miejsc do wyboru dla kogoś, kto nie zna Ottawy”.

Richler powiedział, że na tegoroczną listę głosowało 150 sędziów, a sędziowie są rozmieszczeni w całym kraju proporcjonalnie do liczby ludności w regionach i ośrodkach miejskich.

Każdy juror, w tym reporter Peter Hom, na początku stycznia przedstawił listę rankingową 10 ulubionych restauracji, które odwiedzili mniej więcej w zeszłym roku. Co najmniej trzy z dziesięciu wyborów muszą znajdować się poza obszarem sędziego.

W zeszłym roku Alice, wyrafinowana restauracja wegańska prowadzona przez lokalną szefową kuchni Briannę Kim, znalazła się w czołówce restauracji w Ottawie, zajmując 31. miejsce. Nie ma jej na tegorocznej liście, ale tylko dlatego, że Kim zamknął Alice kilka miesięcy temu z zamiarem otwarcia jej następczyni, Antheia, jeszcze w tym roku.

Szef kuchni Brianna Kim w jej popularnej restauracji Alice w Ottawie.
Szef kuchni Brianna Kim w jej słynnej restauracji Alice. Fotografia: Tony Caldwell /Postmedia

Na tegorocznej liście pominięto jeszcze dwie ottawskie restauracje z listy 2023. Były to Perch, restauracja z menu degustacyjnym przy Preston Street, która w zeszłym roku zajęła 85. miejsce, oraz Gitanes, restauracja z wpływami francuskimi przy Elgin Street, która w zeszłym roku zajęła 97. miejsce.

READ  Zwiastun i plakat Królestwa Planety Małp trafiają do Internetu

Reklama 4

Treść artykułu

Wielu sędziów oddało głosy na Alice, a gdyby te głosy zostały policzone, znalazłaby się ona w okolicach dwudziestki, powiedział Richler. „Nie zalecamy zamykania restauracji” – powiedział Richler, dodając, że z niecierpliwością czeka na otwarcie Anthei.

Richler dodał, że chce odwiedzić Bouveta Daphne. „Ten pokój wygląda świetnie” – powiedział. „Koncepcja menu też wygląda dobrze, ale jakie to niesamowite miejsce. Świetnie.”

Restauracja Montrealska Mon Lapinspecjalizująca się w innowacyjnych małych talerzach i winach rzemieślniczych, podobnie jak w 2023 r., była w tym roku najlepiej ocenianą restauracją. Następne w kolejności były restauracje typu fine dining w Toronto Edulis, Cześć I 20 Wiktoria.

Każda z trzech restauracji w Toronto ma w nazwie gwiazdkę Michelin. Mont-Lapin tego nie robi, ponieważ inspektorzy Michelin nie sprawdzają restauracji w Montrealu tak, jak robią to w przypadku restauracji na świeżym powietrzu w Toronto i Vancouver. Inspektorzy nie biorą pod uwagę także restauracji w Ottawie.

Richler powiedział, że restauracje znajdujące się na tegorocznej liście są bardzo zróżnicowane. „Jest tak wiele różnych rodzajów żywności” – powiedział. „To naprawdę trudne wymyślić coś, co łączy ich wszystkich poza wspaniałą kuchnią, wspaniałą obsługą i doskonałym ogólnym doświadczeniem.

„Tak właśnie chcę. Nominowanie kilku bardzo podobnych restauracji byłoby mało ekscytujące dla konsumenta. Posiadanie całej gamy niezwykle różnorodnych i różnych miejsc, które łączy jedynie niesamowicie wysokie standardy kulinarne, jest czymś wspaniałym”.

[email protected]

Redakcja zaleca

Treść artykułu

Luna Nunez

"Gracz. Introwertyk. Rozwiązujący problemy. Twórca. Myśliciel. Przez całe życie ewangelista żywności. Orędownik alkoholu."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *