Przemysł winiarski Kolumbii Brytyjskiej spodziewa się w tym roku znacznego spadku produkcji wina z winogron z powodu przedłużających się mrozów w zimie, które zniszczyły winnice w dolinie Okanagan, głównym regionie produkcji wina w prowincji.
Wstępne prognozy wg Winiarze p.n.e Według CEO Milesa Proudana firma spodziewała się w tym roku spadku produkcji wina i winogron o 39 do 56 procent w wyniku dwóch dni spadku temperatur poniżej minus 20 stopni Celsjusza w całym regionie pod koniec grudnia ubiegłego roku.
„Ponad połowa winogron nie zaowocuje w tym roku i jest to oczywiście poważny problem” – powiedział Prodan.
„Jest bardzo szeroki pod względem zasięgu w całej dolinie”.
Naukowcy badali młode pędy winorośli, które pozostają w stanie uśpienia zimą, dokonując sekcji i szukając oznak uszkodzeń spowodowanych przez zimno.
Ekstremalne zimno zamraża komórki w pędach winorośli
W niektórych mniej wytrzymałych odmianach lub na obszarach Doliny, gdzie temperatury spadają blisko minus 30 stopni Celsjusza, uszkodzone jest do 100 procent pąków, powiedział fizjolog winogron Ben Min Chang z Agriculture and Agri-Food Canada.
gdy temperatura spadła [the cold] To zabije komórki. „Lód utworzył się w tych komórkach i faktycznie je wysadził” – powiedział Zhang.
„Widzimy brązowe zabarwienie, a to prawie oznacza, że pączek jest już martwy”.
Większość szkód dotyczy południowego regionu Okanagan, który znany jest z uprawy ogromnej większości czerwonych win, które wymagają dużo ciepła i światła słonecznego, aby w pełni się rozwinąć.
„Niektóre odmiany są prawie tostowe”.
Dla Balwindera Dhaliwala, współwłaściciela Kismet Estate Winery, szkody spowodowane przez grad są poważniejsze i bardziej rozpowszechnione niż w ciągu trzech dekad uprawy winorośli w regionie.
„Wygląda to naprawdę źle. Niektóre przedmioty są dość przypalone” – powiedział Dhaliwal.
„Niektóre odmiany są bardzo odporne na zimę, jak Cabernet Franc lub Pinot Gris, wciąż znajdujemy kilka żywych pąków, ale niektóre odmiany, takie jak Merlot, są martwe”.
Zajmie to kolejne cztery do sześciu tygodni, powiedział Daliwal, zanim poznany zostanie pełny zakres szkód.
Najgorszym scenariuszem są poważne szkody zimowe, w których cała winnica będzie musiała zostać wymieniona.
„To będzie koszmar”, powiedział Dhaliwal. „Będziemy musieli wyrwać wszystkie rośliny i posadzić nowe winorośle, które zajmą od trzech do czterech lat, zanim znów zaczną produkować”.
BC nie jest jedynym regionem produkcji wina w Kanadzie, który boryka się ze znacznymi zimowymi szkodami w swoich winnicach.
W zeszłym miesiącu Nowa Szkocja zobowiązała się do udzielenia 15 milionów dolarów na nadzwyczajne fundusze dla producentów wina gronowego dotkniętych mrozem, a w zeszłym roku region Niagara w Ontario doznał znacznych zimowych szkód w winorośli.
Produkcja winogron i wina spadła w ostatnich latach o 30%.
W Kolumbii Brytyjskiej długie mrozy zeszłej zimy są częścią trendu ekstremalnych zjawisk pogodowych wpływających na produkcję winogron w ostatnich latach.
Według Brodana jest to coś, do czego dążą winiarze z Kolumbii Brytyjskiej Plony spadły o około 30 procent w ciągu ostatnich siedmiu do ośmiu lat.
„Widzimy kopuły ciepła latem i widzimy dym, który może wpływać na wzrost [of grapes] Gdyby nie ten posmak na końcu.
„Możemy to naprawić w przypadku zmian klimatycznych”.
Ta sytuacja skłoniła rolników do rozważenia przesadzenia winorośli na odmiany bardziej tolerancyjne na ekstremalne temperatury.
Brodan wskazuje na program ponownego sadzenia w hrabstwie, aby pomóc rolnikom zastąpić winorośl odmianami bardziej odpornymi na zimno.
„Wraz ze zmianami klimatycznymi musimy trochę zresetować zegar. Teraz, gdy wiemy, co dobrze rośnie i gdzie, musimy upewnić się, że te winogrona są w ziemi”.
Wpływ na turystykę w Okanagan
Jednak w przypadku rocznika 2023 konsumenci nie odczują skutków spodziewanej mniejszej ilości winogron przez kilka lat.
Białe wina trafią na półki sklepowe w przyszłym roku, a czerwone rok później.
Niektórzy winiarze, jak David Patterson z Tantalus Vineyards w Kelowna, obawiają się, że znacznie mniejsza ilość wina może wpłynąć na turystykę w regionie Okanagan.
„Głównym powodem, dla którego ludzie przyjeżdżają tu z innych miejsc, jest tu przemysł winiarski i mogą wybrać się na wycieczki po winnicach” – powiedział Patterson.
„Jeśli nagle nie będziemy mieli wina do sprzedaży z powodu krótkich zbiorów, będzie to miało negatywny wpływ na miejsca pracy w restauracjach i hotelach, więc dlaczego turyści mieliby tu przyjeżdżać, skoro nie mogą pojechać i uprawiać turystyki, którą chcę zrobić?”
winiarstwo przed naszą erą 3 miliardy dolarów Na gospodarkę prowincji, tworząc ponad 12 000 miejsc pracy.
Ale, jak podkreśla Brodin, zakłada to, że istnieje wiele winogron zasadzonych przed naszą erą do produkcji wina. W tym sezonie raczej tak nie będzie.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”