Profesor SFU odkrywa starożytną skamielinę PLA

skamieniałości roślin

Zdjęcie: Ryc. 4. Duże skamieniałości roślin reprodukcyjnych z Uniwersytetu Simona Frasera. a, Częściowe trójpłatkowe owocowanie z Palaeocarya cf. P. wolfei, podobny do żywych przylistków Engelhardia. b, owoc wirulencji zastawki Crygia. C, skupisko owoców Liquidambar przedstawiające wydłużone, drzewiaste wzory zwartych kapsułek. D, sterylny kwiat hortensji. E, Kwiatowy kielich Florissantia cf. F. speirii. Gatunek jest niepewny, ale opiera się na dużym rozmiarze kielicha (średnica = 51 mm), który jest najbardziej podobny do F. speirii. Wszystkie wymiary podane są w milimetrach.
Sceneria więcej

Źródło: Uniwersytet Simona Frasera

Nowe badania prowadzone przez paleobotanika Rolfa Matthewsa z Uniwersytetu Simona Frasera dostarczają wskazówek na temat roślin znalezionych w regionie Mount Burnaby (Kolumbia Brytyjska, Kanada) 40 milionów lat temu w późnym eocenie, kiedy klimat był znacznie cieplejszy niż obecnie. Wyniki analizy skamieniałości roślin Niedawno ukazała się w Międzynarodowy Dziennik Nauk o Roślinach.

Jako student studiów licencjackich Matthews i jego ówczesny przełożony, profesor Robert C. Brock, odkryli i zebrali skamieniałości roślin z osadów odsłoniętych podczas budowy uniwersytetu pod koniec lat 60. XX wieku. Skamieniałości były przechowywane w SFU, ale były trzymane zamknięte w podziemiach przez wiele lat, dopóki Matthews nie wrócił do kolekcji jako profesor. Dedykuje artykuł pamięci Brocka, swojego zmarłego przełożonego i mentora.

Jedna ze skamielin zidentyfikowanych przez ich kolegę Davida Greenwooda z Brandon University to fragment liścia palmy. Zespół zidentyfikował również kwiat hortensji i wymarłą roślinę z tej samej rodziny co lipa, drzewo pochodzące ze wschodniej Ameryki Północnej. Analiza mikroskopowa pyłku kopalnego wydobytego z łupków bitumicznych ujawnia obecność olch, paproci, wiązów, dziąseł i wielu innych roślin.

„Te skamieniałości roślin mówią nam, że klimat był ciepły do ​​subtropikalnego z powodu obecności palm” – mówi Matthews, kierownik badań i profesor paleobiologii i paleontologii w SFU. „Gdybyśmy chcieli porównać klimat z dzisiejszym, warunki byłyby podobne do panujących na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, gdzieś w okolicach Wilmington w Karolinie Północnej, gdzie palmy są nadal rodzime”.

READ  Innowacyjna konstrukcja maksymalizuje wydajność lekkich ogniw słonecznych w przestrzeni kosmicznej

Współautor badania Tammo Reichgelt (University of Connecticut) wykorzystał nowe techniki modelowania klimatu, aby potwierdzić cieplejsze warunki.

Chociaż uprawiane palmy rosną dziś na niższym kontynencie, Matthews zwraca uwagę, że rośliny te nie przetrwają tu same, jak to miało miejsce w odległej przeszłości.

„Nawet gdyby zakwitły i wydały nasiona, ich młode sadzonki nigdy nie byłyby w stanie konkurować z sadzonkami daglezji zielonej, cykuty i olchy, które są naszymi rodzimymi roślinami i prawdopodobnie umrą w pierwszych silnych mrozach zimy” – mówi. .

Wyjaśnia, że ​​większość Mount Burnaby składa się z piaskowca i żwiru, ale skamieliny zachowały się tylko na łupkach lub mułowcach. W późnym eocenie Mount Burnaby jeszcze się nie uformowała i była równiną zalewową, podobnie jak delta rzeki Fraser, ze stawami i kanałami rzecznymi z roślinami rosnącymi blisko poziomu morza.

Rośliny i drzewa rosnące na terenach zalewowych osadzają swoje liście, kwiaty i pyłki w drobnych osadach płytkiego jeziora lub stawu. Jego skamieliny powstały w procesie kompresji pod warstwami osadów przez miliony lat.

Jeden skamieniały liść wyraźnie wykazuje oznaki okrągłego żerowania owada, a Matthews mówi, że jest jeszcze więcej do odkrycia, zidentyfikowania i zbadania na podstawie próbek pyłku i drugiego miejsca skamieniałości.


Zastrzeżenie: AAAS i EurekAlert! Nie ponosi odpowiedzialności za poprawność biuletynów wysyłanych na EurekAlert! Za pośrednictwem organizacji wnoszących wkład lub za korzystanie z jakichkolwiek informacji za pośrednictwem systemu EurekAlert.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *