Studenci z Uniwersytetu Leibniza w Hanowerze zostali wybrani do wysłania swojego kosmicznego eksperymentu na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). Prom kosmiczny został wystrzelony w marcu wraz z eksperymentami Glücksklee i EC sensWbudowany czujnik tlenu.
Eksperyment ma na celu zbadanie partnerstwa między roślinami lucerny i bakteriami ryzobii w warunkach mikrograwitacji. Symbioza między rośliną i bakteriami powoduje samozapłodnienie. Grawitacja zwykle odgrywa ważną rolę we wzroście roślin; Dlatego zespół będzie monitorował samozapłodnienie i wzrost w warunkach kosmicznych.
Rośliny będą rosły na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, która będzie stale monitorowana za pomocą różnych czujników. Poziomy tlenu będą monitorowane przy użyciu modułu czujnika TB200B-ES1-O2-25% firmy EC Sense.
Zespół wybrał lucernę nie tylko dlatego, że kojarzy się z szczęściem, ale także dlatego, że należy do rodziny roślin strączkowych, a więc spokrewniona z grochem i soczewicą. Pokarmy te zawierają wysoki poziom białka i dlatego idealnie nadają się do spożycia podczas długich misji kosmicznych, aby zapewnić astronautom wygodne źródło pożywienia.
Zespół EC Sense-Team jest dumny, że jego technologia zostaje wysłana w przestrzeń kosmiczną i wspiera przyszłych naukowców w tak ważnej misji.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”