Po wyhodowaniu w kosmosie zielonych warzyw liściastych i innych rodzajów roślin, astronauci na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej będą uprawiać mięso w warunkach mikrograwitacji.
Zdjęcie reprezentatywne: Alf. Farms
Przeczytaj także: Naukowcy drukują w 3D najdroższą wołowinę na świecie bez zabijania krowy
Jest to jeden z kilku eksperymentów naukowych przeprowadzonych przez trzech młodych astronautów, którzy niedawno wystrzelili na orbitujące obserwatorium – kanadyjskiego inwestora i filantropa Marka Bathy’ego, amerykańskiego biznesmena Larry’ego Connora i byłego pilota izraelskich sił powietrznych Eitana Stipe’a.
Ci trzej byli częścią pierwszej w historii misji turystyki kosmicznej NASA, w której każdy zapłacił za swoje miejsce aż 55 milionów dolarów.
Astronauci będą monitorować hodowlę komórek krów w oparciu o technologię izraelskiej firmy zajmującej się technologią żywnościową Alf Farms (Z gwiazdą Hollywood Leonardo DiCaprio jako jednym z głównych inwestorów.)
Naukowcy chcą produkować steki poprzez namnażanie i różnicowanie komórek wołowych w ramach naturalnego procesu. W tym procesie komórki bydlęce hoduje się w bioreaktorach, gdzie rozmnażają się w masę komórkową. To zamienia je w różne typy komórek, takie jak komórki mięśniowe, komórki tłuszczowe, komórki kolagenowe itp.
Unsplash
Czytaj także: Singapur staje się pierwszym krajem, który zezwala na sprzedaż mięsa hodowanego w laboratoriach do spożycia przez ludzi
Używając tych komórek, hoduje mięso, aby wyglądało jak prawdziwe. Jeśli proces ten zakończy się sukcesem w kosmosie, proces ten może umożliwić astronautom hodowanie własnej żywności w kosmosie i pomóc im przetrwać w długoterminowych misjach eksploracyjnych.
Dr Zvika Tamari, szef badań kosmicznych w Alf Farms, powiedział Daily Mail: „Misja trwa osiem dni i to właśnie zamierzamy przetestować. Ciekawe będzie zobaczyć, co dzieje się z naszym procesem, jeśli chodzi o komórki wzrost mikrograwitacji. Zaobserwowano różne interakcje na poziomie W wielu różnych badaniach niektóre odtwarzają się więcej, inne mniej, niektóre bardziej się różnicują, inne mniej. Będzie więc bardzo interesujące zobaczyć, co się dzieje.
odwiedzaj dalej Indiatimes.com do najnowszego Nauka i technologia Biuletyn.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”