Abaca Press/Siba USA/AP
Hotel du Palais w Biarritz we Francji.
CNN
—
Aurélien Largo, szef kuchni nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji La Table d'Aurélien Largeau, opuścił swoje stanowisko 21 grudnia „w następstwie zarzutów i zdjęć związanych z incydentem, który miał miejsce na terenie hotelu” – potwierdziła w czwartek CNN grupa Hyatt.
Grupa Hyatt jest właścicielem hotelu du Palais, zlokalizowanego w nadmorskim mieście Biarritz w południowo-zachodniej Francji, gdzie Largo miał siedzibę swojej firmy. restauracja.
„Ze względu na politykę naszej firmy i szacunek dla prywatności wszystkich zaangażowanych osób nie możemy komentować sprawy” – stwierdziła Hyatt Group w oświadczeniu dla CNN.
Dodał: „Incydent nie odzwierciedlał silnych wartości, które wszyscy wyznajemy i odpowiednie decyzje zostały już podjęte.” W oświadczeniu stwierdzono, że bezpieczeństwo, dobre samopoczucie i dobre samopoczucie naszych współpracowników, gości i partnerów jest zawsze naszym najwyższym priorytetem.
O „powiązanych zarzutach i zdjęciach” jako pierwsza poinformowała Sud Ouest, czołowa francuska gazeta w regionie.
Według Sud Quest na podstawie wielu źródeł, które zdecydowały się zachować anonimowość, młodą asystentkę przywiązano nago do krzesła na oczach personelu restauracji i w obecności francuskiego szefa kuchni Aureliena Largueta.
„Nagrano i udostępniono w mediach społecznościowych filmy, na których ofiara miała jabłko w ustach i marchewkę w pośladku” – stwierdziła SudQuest w swoim artykule, który po raz pierwszy ukazał się 26 grudnia.
Gdy rozeszła się wieść o incydencie, LaRue złożył oświadczenie BFMTV, filii CNN, w którym zaprzeczył jakimkolwiek postawionym mu zarzutom, nazywając je „zniesławiającymi i fałszywymi oświadczeniami” oraz „brutalnym atakiem” na jego „honor” i „ogromne zespoły”.
BFMTV poinformowało również, że prokuratura w Bayonne wszczęła wstępne dochodzenie w sprawie zdarzenia.
Według Sud Ouest i BFMTV filmy krążące w mediach społecznościowych zostały już usunięte.
Według strony internetowej restauracji Largo przejął kuchnie hotelu du Palais w 2020 roku i pomógł restauracji zdobyć gwiazdkę Michelin.
Toksyczna kultura kuchenna W ostatnich latach znalazło się to w centrum uwagi, ponieważ kilku szefów kuchni i restauracji zostało wezwanych za rzekome naruszenia.
„Gracz. Introwertyk. Rozwiązujący problemy. Twórca. Myśliciel. Przez całe życie ewangelista żywności. Orędownik alkoholu.”