Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) wydała ostrzeżenie, aby wycofać całą surową czerwoną, żółtą i białą cebulę po tym, jak amerykańscy urzędnicy ds. zdrowia powiązali warzywo z epidemią salmonelli, która zainfekowała ponad 650 osób w 37 stanach USA.
CFIA powiedział Czwartkowy ruch wynika z wycofania tych samych produktów w Stanach Zjednoczonych. CFIA nie powiedziała, czy ktokolwiek w Kanadzie zaraził się salmonellą z jedzenia cebuli.
Wcześniej w czwartek amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) poinformowało, że co najmniej 129 osób zostało hospitalizowanych z powodu wybuchu salmonelli. Nikt nie umarł. Prawie wszystkie choroby zgłoszono w sierpniu i wrześniu, z największą liczbą przypadków w Teksasie i Oklahomie.
CDC poinformowało w tym tygodniu, że epidemie całej czerwonej, białej i żółtej cebuli importowanej z Chihuahua w Meksyku były śledzone i dystrybuowane w Stanach Zjednoczonych przez ProSource Inc.
Firma poinformowała urzędników służby zdrowia, że ostatni import cebuli miał miejsce pod koniec sierpnia. Urzędnicy amerykańscy powiedzieli, że cebula może być przechowywana przez miesiące i może pozostać w domach i firmach.
Zarówno CDC, jak i CFIA zalecają konsumentom, aby nie kupowali ani nie jedli świeżych całych czerwonych, białych lub żółtych cebul importowanych z Chihuahua, które są dystrybuowane przez ProSource, oraz aby wyrzucali całą czerwoną, białą lub żółtą cebulę, która nie ma etykiety ani opakowania .
„[The] Produkty były sprzedawane w Ontario i Quebecu i mogły być dystrybuowane w innych prowincjach i regionach” – powiedział CFIA.
Agencja dodała, że zbada innych importerów i „może nastąpić dodatkowe wycofanie”.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”