Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego podała, że liczba ofiar śmiertelnych epidemii salmonelli wywołanej przez melony Malechita i Ruddy wzrosła do pięciu.
Chociaż na wyspie Vancouver nie zgłoszono żadnych zgonów, siedem osób na wyspie zgłosiło, że zachorowało na salmonellę po zjedzeniu kantalupa.
Na dzień 7 grudnia było 129 potwierdzonych laboratoryjnie przypadków salmonelli.
Większość przypadków zgłoszono w Quebecu, ale przypadki pojawiły się także w Kolumbii Brytyjskiej, Ontario, Wyspie Księcia Edwarda, Nowym Brunszwiku oraz Nowej Fundlandii i Labradorze.
Przeczytaj także: Liczba ofiar śmiertelnych epidemii salmonelli kantalupa wzrosła do pięciu, a liczba przypadków niemal się podwoiła
Większość osób, które zachorują, to dzieci w wieku pięciu lat lub młodsze lub dorośli w wieku 65 lat lub starsi.
Każdy powinien się tym zainteresować, niezależnie od wieku, mówi profesor inżynierii bezpieczeństwa żywności na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej, Sion Wang.
„Noworodki, małe dzieci i osoby starsze są bardziej zagrożone, ale to nie znaczy, że osoby zdrowe nie muszą się tym martwić… To nieprawda” – stwierdziła Wang.
Craig Cavin ze sklepu spożywczego Southern Vancouver Island Country twierdzi, że najlepiej unikać owoców do czasu zatwierdzenia ich przez Kanadyjską Agencję Zdrowia Publicznego.
„Prawdopodobnie pochodzi z odchodów zwierzęcia, które przedostają się do rośliny w miarę jej wzrostu” – powiedział. „To tam jest. Zostało wysłane i już tam jest.”
Objawy salmonelli Należą do nich gorączka, wymioty i biegunka. Każdy, kto zauważy objawy, powinien natychmiast skontaktować się z pracownikiem służby zdrowia.
Z plikami z The Canadian Press
Kantalupa sfotografowana w sklepie spożywczym na wyspie Vancouver, 9 grudnia 2023 r. (CHEK News)
Zasady redakcyjne Zgłaszanie błędów
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”