Zanieczyszczenie mleka roślinnego ma korzenie w fabryce w Ontario

Zanieczyszczenie mleka roślinnego ma korzenie w fabryce w Ontario

Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności stwierdziła, że ​​w zakładzie w Pickering w Ontario doszło do niedawnego skażenia listerią kilku rodzajów mleka roślinnego.

Mówi, że do skażenia doszło na „dedykowanej linii produkcyjnej” w Góreckim, niezależnej rozlewni napojów, z której korzysta zakładowy producent mleka Danone Canada.

Agencja stwierdziła, że ​​linia produkcyjna została „całkowicie zdemontowana na czas inspekcji w zakładzie”.

Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego potwierdziła wcześniej 18 przypadków listeriozy związanych z mlekiem migdałowym marki Silk, mlekiem kokosowym, mlekiem migdałowo-kokosowym, mlekiem owsianym, a także mlekiem migdałowym marki Great Value.

Przypadki potwierdzono w Ontario, Quebecu, Albercie i Nowej Szkocji, w tym 13 hospitalizacji i 2 zgony.

Ministerstwo zdrowia Ontario podało, że do zgonów doszło w tej prowincji.

Firma twierdzi, że nic nie wskazuje na to, aby problem dotyczył innych produktów

Górecki powiedział, że do czasu zakończenia kontroli współpracuje z firmą Danone i Federalną Agencją Inspekcji Żywności. Firma podała, że ​​natychmiast wstrzymała produkcję produktów w zakładzie Pickering po dowiedzeniu się o potencjalnym zanieczyszczeniu.

„Jesteśmy głęboko zasmuceni wiadomością, że dwóch Kanadyjczyków zmarło w wyniku infekcji listerią i chcielibyśmy złożyć najszczersze kondolencje ich rodzinom i bliskim, a także wszystkim Kanadyjczykom dotkniętym epidemią” – oznajmił Górecki w środowym oświadczeniu.

„Nic nie wskazuje na to, że problem dotyczy jakichkolwiek innych produktów, ponieważ wycofane produkty były ograniczone do jednej dedykowanej linii produkcyjnej w naszym zakładzie Pickering”.

Obejrzane Na co powinni zwrócić uwagę konsumenci wycofując produkty spożywcze i napoje z rynku:

Ekspert ds. listeriozy wyjaśnia, jak odstawić mleko roślinne i jak zachować bezpieczeństwo

Dwie osoby zmarły w Ontario po zarażeniu listerią związaną z niektórymi mlekami roślinnymi Silk i Great Value. Konsumenci powinni zwracać uwagę na powiadomienia o wycofaniu i zaglądać do lodówek, jeśli podejrzewają, że mogli zjeść któryś z tych produktów, mówi Catherine Donnelly, emerytowana profesor na Uniwersytecie w Vermont, która od dziesięcioleci bada listerię. Obejrzyj cały wywiad z Amy Smith.

READ  Ceny w salonach samochodowych zaczęły spadać. Czy już czas na zakupy? - Nacjonalizm

Wycofanie produktów mlecznych pochodzenia roślinnego zostało po raz pierwszy wydane 8 lipca. Eksperci ds. zdrowia twierdzą, że bakterie Listeria mogą powodować choroby nawet do dwóch miesięcy po zjedzeniu lub wypiciu skażonych produktów.

Zgodnie z zawiadomieniem o wycofaniu, produkty, których dotyczy ten problem, mają datę ważności 4 października i numer kodu produktu 7825.

„Produkcja na tej dedykowanej linii produkcyjnej nie zostanie wznowiona do czasu wdrożenia niezbędnych środków naprawczych, a Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności upewni się, że wszelkie zanieczyszczenia zostały zidentyfikowane i wyeliminowane” – stwierdziła Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności w środowym oświadczeniu.

„Danone Canada i Gorecki Inc. (Pickering) w pełni uczestniczyły w trwającym dochodzeniu w sprawie bezpieczeństwa żywności mającym na celu określenie źródła skażenia i wdrażają środki naprawcze, w tym ulepszone protokoły bezpieczeństwa i produkcji” – czytamy w oświadczeniu.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *