Detalista nie spełniał norm bezpieczeństwa żywności, aby „eliminować szkodliwe bakterie, które mogą powodować choroby, w tym zatrucie jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność”.
Vancouver Coastal Health (VCH) ostrzega, że butelkowane oliwy z oliwek w dwóch lokalnych restauracjach mogą zawierać szkodliwe bakterie.
W zaleceniu dotyczącym zdrowia publicznego wydanym w piątek, 16 czerwca, regionalny organ ds. zdrowia informuje, że pakowane zioła i oliwa z oliwek z dodatkiem chili będą sprzedawane w Varina’s Pizza przy 915 Main Street w Vancouver i Varina’s Legna przy 119 2nd Street East w Północnej Karolinie. Zgodnie z komunikatem prasowym Vancouver nie zostało wyprodukowane przy użyciu metody zatwierdzonej zgodnie z normami bezpieczeństwa żywności.
Każdy, kto kupił produkty, których dotyczy problem, musi je wyrzucić lub zwrócić do którejkolwiek z restauracji; Nie są już dostępne w sprzedaży na tych stronach.
Badanie zdrowia publicznego wykazało, że zapakowane produktyPizza Farina z oliwą z oliwek i ostrą papryką’ I ’Pizza Farina z oregano marynowana w oliwkach olej’ Nie spełniał norm bezpieczeństwa żywności „eliminując szkodliwe bakterie, które mogą powodować choroby, w tym zatrucie jadem kiełbasianym spowodowane przez żywność Clostridium botulinum zatruć. „
Gdy sprzedawca został powiadomiony o problemie, zaprzestał produkcji i sprzedaży obu produktów oraz współpracował z Public Health.
VCH zauważa, że plik Clostridium botulinum Toksyny w żywności i napojach mogą powodować zatrucie jadem kiełbasianym, które jest „rzadką, ale potencjalnie poważną chorobą, która może powodować niepełnosprawność i ma wysoki wskaźnik śmiertelności, zwłaszcza jeśli nie zapewni się wczesnej diagnozy i leczenia”.
Chociaż żywność zanieczyszczona tą toksyną może nie wyglądać ani nie pachnieć nietypowo, spożywanie żywności z nią może powodować objawy, takie jak nudności, wymioty, niewyraźne widzenie, niewyraźna mowa, trudności w połykaniu, osłabienie mięśni, aw niektórych poważnych przypadkach niewydolność oddechowa lub porażenie.
Objawy zatrucia jadem kiełbasianym zwykle pojawiają się od 12 do 36 godzin po spożyciu skażonej żywności.
W chwili pisania tego tekstu firma VCH nie otrzymała zgłoszeń o chorobach związanych ze spożyciem produktu.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”