Utrata węgla w wiecznej zmarzlinie zmniejsza stabilność mikrobiologiczną

Zmniejszona stabilność mikrobiologiczna związana z utratą węgla w glebie w warstwie aktywnej pod wieczną zmarzliną alpejską

Związki między gęstością węgla organicznego w glebie a zmiennością zbiorowisk. źródło: nir

Chińscy naukowcy odkryli niedawno powiązania między zmniejszoną stabilnością mikrobiologiczną a utratą węgla w glebie w aktywnej warstwie zdegradowanej alpejskiej wiecznej zmarzliny na płaskowyżu Qinghai-Tybet (QTP).


Naukowcy pod kierunkiem profesora Chen Xingyuna z Północno-Zachodniego Instytutu Środowiska i Zasobów Środowiskowych (NIEER) Chińskiej Akademii Nauk (CAS) oraz Shui Kai z Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili dogłębną wspólną analizę drobnoustrojów glebowych społeczności i ich sieci synchroniczne w aktywnej warstwie wiecznej zmarzliny wzdłuż szerokiego gradientu od degradacji wiecznej zmarzliny.

QTP obejmuje największy na świecie obszar wiecznej zmarzliny górskiej na dużych wysokościach. Ta wieczna zmarzlina różni się od wiecznej zmarzliny na dużych szerokościach geograficznych i gromadzi ogromne ilości węgla w glebie. Często pomijaną cechą wiecznej zmarzliny jest to, że rezerwuar węgla w glebach warstwy aktywnej jest bardziej aktywny i ma na niego bezpośredni wpływ: Zmiana klimatu, w porównaniu do głębszych warstw.

W wyniku ocieplenia klimatu degradacja wiecznej zmarzliny może zmniejszyć stabilność węgla w glebie i spowodować masową utratę węgla, co skutkuje dodatnimi sprzężeniami zwrotnymi w zakresie węgla i klimatu. Jednak mikrobiologiczne mechanizmy utraty węgla z gleb warstwy aktywnej w zdegradowanej wiecznej zmarzlinie pozostają niejasne.

Zmniejszona stabilność mikrobiologiczna związana z utratą węgla w glebie w warstwie aktywnej pod wieczną zmarzliną alpejską

Sieci współwystępowania (A) i analiza odporności (B) zbiorowisk drobnoustrojów między lekkimi (S-SSP) i ciężkimi (U-EUP) zbiorowiskami drobnoustrojów wiecznej zmarzliny. źródło: nir

W tym badaniu naukowcy odkryli, że degradacja alpejskiej wiecznej zmarzliny zmniejsza stabilność warstwy aktywnej społeczności drobnoustrojów O czym świadczy zwiększona wrażliwość struktury bakterii na zmiany środowiskoweWzmocnij destabilizujące właściwości sieci i zmniejsz odporność węzła lub krawędzi na atak sieci mikrobiologicznej.

Odkryli, że utrata węgla organicznego z gleby w silnie zdegradowanej wiecznej zmarzlinie koreluje ze zwiększoną zmiennością drobnoustrojów, a tym samym potencjalnie przyczynia się do pozytywnego sprzężenia zwrotnego węgla z wiecznej zmarzliny alpejskiej na QTP.


Degradacja wiecznej zmarzliny wpływa na czynniki hydrologiczne w obszarze źródłowym Żółtej Rzeki


więcej informacji:
Ming-Hui Wu i wsp., Zmniejszona stabilność mikrobiologiczna w warstwie aktywnej koreluje z utratą węgla w wyniku degradacji alpejskiej wiecznej zmarzliny, Materiały Narodowej Akademii Nauk (2021). DOI: 10.1073/pnas.2025321118

cytat: Trwała utrata węgla zmniejsza stabilność mikrobiologiczną (2021, 16 czerwca) Pobrano 16 czerwca 2021 z https://phys.org/news/2021-06-permafrost-carbon-loss-microbial-stability.html

Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Bez względu na jakiekolwiek uczciwe postępowanie w celach prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Treść udostępniana jest wyłącznie w celach informacyjnych.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *