Chińscy naukowcy odkryli niedawno powiązania między zmniejszoną stabilnością mikrobiologiczną a utratą węgla w glebie w aktywnej warstwie zdegradowanej alpejskiej wiecznej zmarzliny na płaskowyżu Qinghai-Tybet (QTP).
Naukowcy pod kierunkiem profesora Chen Xingyuna z Północno-Zachodniego Instytutu Środowiska i Zasobów Środowiskowych (NIEER) Chińskiej Akademii Nauk (CAS) oraz Shui Kai z Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili dogłębną wspólną analizę drobnoustrojów glebowych społeczności i ich sieci synchroniczne w aktywnej warstwie wiecznej zmarzliny wzdłuż szerokiego gradientu od degradacji wiecznej zmarzliny.
QTP obejmuje największy na świecie obszar wiecznej zmarzliny górskiej na dużych wysokościach. Ta wieczna zmarzlina różni się od wiecznej zmarzliny na dużych szerokościach geograficznych i gromadzi ogromne ilości węgla w glebie. Często pomijaną cechą wiecznej zmarzliny jest to, że rezerwuar węgla w glebach warstwy aktywnej jest bardziej aktywny i ma na niego bezpośredni wpływ: Zmiana klimatu, w porównaniu do głębszych warstw.
W wyniku ocieplenia klimatu degradacja wiecznej zmarzliny może zmniejszyć stabilność węgla w glebie i spowodować masową utratę węgla, co skutkuje dodatnimi sprzężeniami zwrotnymi w zakresie węgla i klimatu. Jednak mikrobiologiczne mechanizmy utraty węgla z gleb warstwy aktywnej w zdegradowanej wiecznej zmarzlinie pozostają niejasne.
W tym badaniu naukowcy odkryli, że degradacja alpejskiej wiecznej zmarzliny zmniejsza stabilność warstwy aktywnej społeczności drobnoustrojów O czym świadczy zwiększona wrażliwość struktury bakterii na zmiany środowiskoweWzmocnij destabilizujące właściwości sieci i zmniejsz odporność węzła lub krawędzi na atak sieci mikrobiologicznej.
Odkryli, że utrata węgla organicznego z gleby w silnie zdegradowanej wiecznej zmarzlinie koreluje ze zwiększoną zmiennością drobnoustrojów, a tym samym potencjalnie przyczynia się do pozytywnego sprzężenia zwrotnego węgla z wiecznej zmarzliny alpejskiej na QTP.
Ming-Hui Wu i wsp., Zmniejszona stabilność mikrobiologiczna w warstwie aktywnej koreluje z utratą węgla w wyniku degradacji alpejskiej wiecznej zmarzliny, Materiały Narodowej Akademii Nauk (2021). DOI: 10.1073/pnas.2025321118
Wstęp do
Chińska Akademia Nauk
cytat: Trwała utrata węgla zmniejsza stabilność mikrobiologiczną (2021, 16 czerwca) Pobrano 16 czerwca 2021 z https://phys.org/news/2021-06-permafrost-carbon-loss-microbial-stability.html
Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Bez względu na jakiekolwiek uczciwe postępowanie w celach prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Treść udostępniana jest wyłącznie w celach informacyjnych.