Montreal –
Dyrektorzy kilku kanadyjskich stowarzyszeń banków żywności twierdzą, że zwiększone w tym roku zapotrzebowanie na pomoc żywnościową, w połączeniu z regularnym wzrostem liczby użytkowników w okresie świątecznym, nadwyrężyło w tym miesiącu kanadyjskie banki żywności.
„Boże Narodzenie to zawsze pracowity czas dla naszych banków żywności, ale zwłaszcza gdy do tego dodamy Boże Narodzenie… oprócz regularnego wzrostu potrzeb w grudniu, wywiera to jeszcze większą presję na banki żywności” – powiedziała Shona Bissell, dyrektor wykonawcza. Dyrektor Banków Żywności Alberty, sieci ponad 100 organizacji lokalnych na terenie prowincji.
Organizacje w całym kraju odnotowały w tym roku wzrost liczby użytkowników. Kanadyjska Krajowa Sieć Banków Żywności odnotowała w marcu 1 935 911 wizyt w bankach żywności – najnowsze dostępne dane – co oznacza wzrost o 32,1% w porównaniu z marcem 2022 r. i wzrost o 78,5% w porównaniu z marcem 2019 r.
Jak wynika z listopadowego wydania Feed Ontario, w Ontario liczba wizyt wzrosła o 36 procent – do 5 888 685 – między kwietniem 2022 r. a marcem 2023 r. w porównaniu z rokiem poprzednim.
Bissell stwierdziła, że popyt w jej sieci jest tak duży, że nie jest w stanie zgromadzić zapasów żywności. „Gdy żywność dotrze, zostanie rozdana potrzebującym” – powiedziała w wywiadzie. „Wydaje się, że z każdym rokiem dożywiamy coraz więcej osób”.
Z drugiej strony kraju Martin Munger, dyrektor wykonawczy banków żywności w Quebecu, powiedział, że jego organizacja rozdała w tym roku dwa razy więcej pakietów pomocowych niż w 2019 r. W okresie poprzedzającym akcję rozdała dziesiątki tysięcy koszyków z żywnością. Boże Narodzenie. „W tej chwili zapasy są niskie” – powiedział sam.
Dodał, że popyt „był wysoki przez cały rok, a także w okresie świątecznym był wyższy w porównaniu z latami poprzednimi”.
Dan Huang Taylor, dyrektor wykonawczy Food Banks of British Columbia, powiedział, że w 2023 roku popyt na banki żywności będzie najwyższy od chwili rozpoczęcia ich działalności w Kolumbii Brytyjskiej na początku lat 80.
Huang Taylor powiedział, że w grudniu nastąpił wzrost wsparcia wraz ze zwiększonym popytem na banki żywności.
„Widzimy, że więcej osób przekazuje darowizny również w grudniu. Jedzenie, pieniądze i inne formy pomocy, takie jak wolontariat, mogą zrekompensować część obserwowanego przez nas wzrostu popytu” – powiedział.
Pomimo wyzwań Bissell, Huang Taylor i Munger spodziewają się, że w dalszym ciągu będą w stanie zebrać wystarczającą ilość pieniędzy i darowizn, aby zaspokoić popyt bez odwracania ludzi. Munger ma jednak nadzieję, że rząd wdroży bardziej zrównoważone rozwiązania, które pomogą ludziom wyżywić się samodzielnie, zamiast zwracać się do banków żywności – awaryjnego zasobu, z którego obecnie korzysta jeden na 10 mieszkańców Quebecu.
„Powinno przestać rosnąć” – stwierdził. „To niedopuszczalne, a banki żywności nie są rozwinięte tak, aby na bieżąco reagować na zapotrzebowanie na taką skalę”.
Obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju powtórzył Huang Taylor, który stwierdził, że wsparcie powinno obejmować ulepszenia, takie jak zwiększenie liczby niedrogich mieszkań i wyższe stawki pomocy społecznej lub inne programy dla osób potrzebujących.
„Musimy zobaczyć pewne interwencje, które zmniejszą presję na banki żywności, wykraczające poza zwykłe zapewnianie większej ilości pieniędzy lub żywności. (Potrzebujemy) więcej środków zapobiegawczych, które zmniejszą tę presję i sprawią, że dana osoba tego nie zrobi. Zmuszeni są uciekać się do „Bank ma położyć jedzenie na ich stołach” – powiedział.
– Z aktami Ashley Joannou w Vancouver
Ten raport The Canadian Press został po raz pierwszy opublikowany 30 grudnia 2023 r.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”