Scena restauracyjna w Vancouver zdobyła kolejną gwiazdkę Michelin.
Podczas ceremonii, która odbyła się w czwartkowy wieczór, paryski producent opon i producent żywności uhonorował japońską restaurację Okeya Kyujiro, prowadzoną przez szefa kuchni Takuyę Matsudę.
To dziewiąta restauracja w mieście, która dostąpiła tego zaszczytu.
„Trudno w to uwierzyć” – powiedziała szefowa kuchni Yuki Annai, dodając, że ich celem jest zawsze zdobycie upragnionej gwiazdki Michelin.
„Będziemy nadal ciężko pracować”.
Restauracja, która również znajduje się w Montrealu, otworzyła swoją lokalizację w Yaletown nieco ponad rok temu. Podaje jedzenie w stylu omakase, co oznacza, że o posiłku decyduje szef kuchni.
Przewodnik opisał kolację w restauracji jako „niezapomniane przedstawienie od początku do końca”, podczas którego serwowano wysokiej jakości sezonowe ryby z niezwykłą dbałością o szczegóły.
Przewodnik Michelin w Vancouver obejmuje obecnie łącznie 77 obiektów.
5 innych pysznych restauracji
Michelin dodał także pięć nowych kulinarnych przysmaków do swojego przewodnika po Vancouver, który wyróżnia dobre jedzenie w przystępnej cenie. Na liście znajduje się obecnie 17 restauracji.
Ostatnio dodane restauracje Bib Gourmand to:
- Praktykant rolniczy
- Indyjskie bistro Karma
- Motonobu Udon
- Owoce morza w Seaport City
- Wzgórze Sushi
Do listy rekomendowanych dodano także dwanaście nowych restauracji:
- Łucznik
- Bao Bei
- Kuchnia Boulevard i bar ostrygowy
- Elisa
- ludzie
- Hannay
- Forum
- Kuchnia pałacu królewskiego
- Sushi Jina
- Soja
- Bar sushi Tetsu
- Kuchnia Dzikiego Światła + Bar
Michelin rozpoczął dystrybucję gwiazdek w Kanadzie w zeszłym roku, wydając przewodniki zarówno w Toronto, jak i Vancouver.
W tym roku dwie kolejne restauracje w Toronto otrzymały gwiazdkę Michelin, co dało miastu łącznie 15 gwiazdek.
Anonimowi inspektorzy przez kilka tygodni podróżują do miast, aby odwiedzać restauracje i ustalać listę rekomendacji.
Inspektorzy Michelin opierają swoje oceny na pięciu kryteriach: jakości produktów, harmonii smaków, opanowaniu technik gotowania, osobowości szefa kuchni w kuchni i konsekwencji podczas każdej wizyty – każda restauracja jest kontrolowana kilka razy w roku.
W pierwszym w historii Vancouver Przewodniku Michelin z 2022 r. osiem restauracji zdobyło gwiazdki Michelin, 12 restauracji dla smakoszy i 40 restauracji rekomendowanych.