Według nowego raportu na temat cen żywności, ceny żywności w Kanadzie wzrosną do rekordowych poziomów w przyszłym roku, ponieważ ciągłe zakłócenia łańcucha dostaw napędzane przez pandemię, problemy na rynku pracy i niekorzystne zjawiska pogodowe podnoszą rachunki za artykuły spożywcze.
W 12. edycji kanadyjskiego raportu o cenach żywności, opublikowanego w czwartek, oczekuje się, że przeciętna czteroosobowa kanadyjska rodzina zapłaci dodatkowe 966 USD za żywność w 2022 r., co daje roczny rachunek za żywność w wysokości 14 767 USD.
To 7-procentowy wzrost w stosunku do 2021 r. — największy wzrost przewidywany przez roczny Raport Cen Żywności.
„To śmieszne” — powiedziała Rita R. , z którym rozmawiałem teraz W Burnaby Heights Safeway. „Wydaje się, że nie ma znaczenia, do którego sklepu pójdę, ceny są wygórowane. Z pewnością moje wejście nie wzrosło, aby sprostać tym wysokim cenom. Teraz będą nadal rosły?”
„Byłem zszokowany tym, co zobaczyłem” – powiedziała Sherry T, która udzieliła wywiadu przed Real Canadian Superstore w Metropolis w Metrotown. „Mam wiele dzieci do wykarmienia, a teraz ograniczamy wiele innych rzeczy, aby mieć pewność, że będziemy mogli kupować artykuły spożywcze”.
Oczekuje się, że wyższe koszty żywności przyczynią się do zwiększonego braku bezpieczeństwa żywnościowego w Kanadzie, stwierdzono w raporcie, stawiając coraz większe wymagania wobec programów żywnościowych mających na celu pomoc.
„Obecnie kwestionuje się przystępność cenową żywności” – powiedział Sylvain Charlebois, główny autor i profesor dystrybucji żywności i polityki na Uniwersytecie Dalhousie. „Nie będzie łatwo rodzinom ani każdemu, kto już walczy z jedzeniem na stole”.
W raporcie stwierdzono, że narastającym zjawiskiem związanym z rosnącym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego jest kradzież ze sklepów spożywczych.
„Sklepy spożywcze zgłaszają niewielki wzrost kradzieży, w szczególności produktów takich jak mięso, ser, leki dostępne bez recepty i napoje energetyczne” – czytamy w raporcie.
Ogólnie rzecz biorąc, ceny żywności w Kanadzie wzrosną o pięć do siedmiu procent w przyszłym roku, czytamy w raporcie.
Ale niektóre kategorie artykułów spożywczych odnotują jeszcze większe skoki w 2022 roku.
Oczekuje się, że ceny mleka wzrosną o sześć do ośmiu procent, prognoza, która pojawiła się po tym, jak Kanadyjska Komisja Mleczarska zaleciła wzrost cen mleka o 8,4 procent w celu zrównoważenia wyższych kosztów produkcji.
Według raportu, ceny menu w restauracjach również rosną z sześciu do ośmiu procent, ponieważ sektor usług gastronomicznych boryka się z powszechnymi wyzwaniami rynku pracy i rosnącymi czynszami komercyjnymi.
Oczekuje się, że niedobór pracowników, zwłaszcza personelu restauracji domowych, zwiększy płace i koszty oraz doprowadzi do wyższych cen, czytamy w raporcie.
Ceny pieczywa i warzyw wzrosną o pięć do siedmiu procent, a ceny owoców o trzy do pięciu procent.
Najniższy wzrost cen nastąpi w alejkach z mięsem i owocami morza, przy czym w obu kategoriach oczekuje się wzrostu od zera do 2 procent.
Zwykli konsumenci, którzy wydają około 10 do 11 procent swoich dochodów na żywność, mogą zareagować, wybierając tańsze opcje tej samej żywności lub odcinając inne porcje, powiedział Mike von Masu, ekonomista żywności i profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie Guelph. budżetu rodzinnego, ale rodziny o niskich dochodach nie mają takiej elastyczności.
„Jeśli twoje dochody są niskie lub nawet niepewne, wydajesz znacznie wyższy procent swoich dochodów na jedzenie i masz mniejszą możliwość rozdawania innych rzeczy”.
Zasugerował, że aby pomóc w zarządzaniu inflacją cen, ludzie powinni być bardziej elastyczni w swoich nawykach zakupowych, wybierając żywność sezonową, którą można lepiej przechowywać, jak warzywa korzeniowe lub mrożonki, i której nie trzeba przewozić daleko ciężarówką.
- Z dodatkowymi raportami kanadyjskiej prasy
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”