Po 40 latach właściciel kuchni przekazuje pałeczkę komuś nowemu, ale także bardzo znajomemu
Po 40 latach na horyzoncie pojawia się coś wielkiego dla jednej z legendarnych restauracji typu fine dining w Vancouver.
Jeśli krokodylOtwarta w 1983 roku jako restauracja Burrard & Smith prowadzona przez szefa kuchni Michela Jacoba, wiosną zmieni właściciela i będzie prowadzona przez samą legendę kulinarną, szefa kuchni Roba Finneya. Francuska restauracja z białym obrusem słynie z eleganckiej atmosfery i ekskluzywnej kuchni francuskiej w stylu zachodniego wybrzeża.
W czwartek (8 lutego) Jacob ogłosił odejście na emeryturę i wiadomość o przejęciu sterów przez Vinny'ego.
„Nadszedł czas na zasłużoną emeryturę” – oznajmił Jacob w notatce prasowej.
Jacob zakończy swoją niezwykłą kadencję 30 kwietnia, kiedy Le Crocodile zostanie na krótko zamknięte, a następnie ponownie otwarte w maju jako Le Crocodile prowadzone przez Roba Feenie.
Pochodzący ze Strasburga we Francji Jacob przybył do Vancouver i otworzył jedną z najbardziej lubianych francuskich restauracji w mieście – nazwaną na cześć nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Au Crocodile w jego rodzinnym mieście.
Wśród talentów, jakie Jacob miał w swoim zespole na początku istnienia restauracji, był młody mężczyzna o imieniu Vinny, który pracował tam od 1992 do 1995 roku.
„Rozpocząłem pracę w Le Crocodile jako zastępca szefa kuchni, pracując u boku Michela, którego od dawna uważałem za mojego mentora, drogiego przyjaciela i rodzinę” – powiedział Vinny w komunikacie prasowym.
Niezliczone osiągnięcia Finneya na przestrzeni całej jego kariery sprawiły, że znalazł się w światowej sławie kulinarnej sławy w bardzo dogodnym momencie, gdy nastała era „szefów kuchni-celebrytów”, a sieć Food Network zaczęła wzbudzać nieustanny szał na wszystko, co media związane z żywnością.
Niedawno Feenie nadal występowała w telewizji jako jurorka ds. żywności i doradzała przy kilku głośnych projektach w Metro Vancouver, w tym wielokrotnie nagradzanej restauracji Bacchus. Oczywiście wielu zna Feeniego jako szefa kuchni, który umieścił swoje nazwisko w menu Cactus Club i przez wiele lat był ich wewnętrznym liderem kulinarnym.
Jeśli chodzi o Jacoba, słynny szef kuchni jest przekonany, że przyszłość restauracji, którą stworzył i z miłością opiekował się przez ostatnie cztery dekady, rysuje się w jasnych barwach.
„Wiem, że następny rozdział Le Crocodile będzie niesamowity” – powiedział Jacob. „Czuję się bardzo wdzięczny i usatysfakcjonowany karierą, którą cieszyłem się. Dziękuję bardzo
Pracownicy, klienci i wszyscy, którzy od pierwszego dnia uwierzyli w Le Crocodile.
Więcej pysznych opowieści wideo o jedzeniu i napojach w Vancouver znajdziesz, śledząc dalej VIA uruchamia niesamowitą aplikację TikTok konto, @forkingawesomevancouver Na Instagramie i subskrybuj naszą stronę internetową Forking to świetny newsletter Dostarczane świeże do Twojej skrzynki odbiorczej w każdy czwartek.
„Gracz. Introwertyk. Rozwiązujący problemy. Twórca. Myśliciel. Przez całe życie ewangelista żywności. Orędownik alkoholu.”