Public Health Canada twierdzi, że dochodzenie w sprawie wybuchu salmonelli w zachodniej Kanadzie wykazało, że 84 osoby zachorowały tej jesieni z powodu bakterii.
Agencja podaje na swojej stronie internetowej, że epidemia jest powiązana z marką mrożonej kukurydzy w całości Alasko.
Ludzie zgłaszali zarażenie się chorobą w Kolumbii Brytyjskiej, Albercie, Saskatchewan, Manitobie i Ontario.
Agencja twierdzi, że choroby zgłoszone w Ontario były związane z podróżami do Alberty i Kolumbii Brytyjskiej.
Kanadyjska Agencja ds. Kontroli Żywności wydała ostrzeżenia dotyczące wycofania żywności dla mrożonej kukurydzy z pełnego jądra Alasco i mrożonej kukurydzy z pełnego jądra z Frozen Valley Meat.
Agencja zdrowia twierdzi, że ludzie nie powinni jeść, używać, sprzedawać ani podawać żadnego z tych wycofanych produktów.
„Wybuch wydaje się trwać, ponieważ niedawna choroba jest nadal zgłaszana” – informuje agencja na swojej stronie internetowej.
„Nie jedz, nie używaj, nie sprzedawaj ani nie podawaj mrożonej pełnoziarnistej kukurydzy marki Alasko lub Fraser Valley Meats. Ta rada dotyczy osób fizycznych, a także sprzedawców detalicznych, dystrybutorów, producentów i zakładów gastronomicznych, takich jak hotele, restauracje, kawiarnie, szpitale oraz domy długoterminowej opieki.” W całej Kanadzie.
Spośród ludzi, którzy zostali, 36 mieszka w Kolumbii Brytyjskiej, 30 w Albercie, 4 w Saskatchewan, 12 w Manitobie i dwie w Ontario.
Agencja twierdzi, że cztery osoby zostały zabrane do szpitala i nie zgłoszono żadnych zgonów.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”