Brzoskwinie powracają do łask
Dobra wiadomość jest taka, że brzoskwinie w sadzie Davisona w Vernon przetrwały srogą zimę.
Zła wiadomość jest taka, że pąki owocowe tego nie zrobiły.
W aktualizacji wideo przedstawiającej stan drzew po ekstremalnie mroźnej zimie zeszłej zimy Tom Davison stwierdził, że w tym roku na drzewach nie było pąków owocowych, ale same drzewa dobrze zareagowały na intensywne przycinanie wiosną.
W zależności od tego, co wydarzy się tej zimy, uratowanie drzew może oznaczać plony w przyszłym roku.
„Od początku było jasne, że pąki owocowe zostały zamrożone” – powiedział Davison, dodając, że robili wszystko, co w ich mocy, aby „ożywić drzewo, ponieważ wiemy, że zostało poważnie uszkodzone przez zimowe temperatury”.
Na stoiskach owocowych w południowym Okanagan zaczynają pojawiać się owoce takie jak brzoskwinie i śliwki, mimo że rolnicy z Okanagan nie sadzą ich ze względu na trudną pogodę w tym roku.
Hodowcy, którzy chcą wystawiać swoje produkty na półkach sklepowych, zmuszeni są sprzedawać amerykańskie owoce pestkowe, a wielu robi to po raz pierwszy w tym roku.
Chociaż Davison Orchard słynie z obfitych i różnorodnych upraw jabłek, w gospodarstwie uprawia się także różnorodne warzywa.
„Jest 70 akrów drzew owocowych i kolejne 60–70 akrów upraw warzyw” – powiedział Davison, dodając, że uprawiają słodką kukurydzę, arbuz, pomidory i wiele innych produktów.
„To jest niesamowite w Północnym Okanaganie, jest tak wiele roślin, które można uprawiać”.
Uprawy, takie jak pomidory, zbierane są nieco później niż zwykle o tej porze roku ze względu na „zimne i mokre miesiące maj i czerwiec”, ale rośliny są zdrowe i pokryte kwiatami, z których wyrosną pomidory – powiedział Davison.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”