Astronauci codziennie wykonują codzienne zadania w kosmosie, czy to mycie włosów, czy przygotowywanie sobie posiłków w warunkach zerowej grawitacji. Po raz pierwszy naukowcy i astronauci odkryli, jak uprawiać paprykę w kosmosie.
W bardzo złożonym eksperymencie Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) wyhodowała i wyhodowała unikalną roślinę ostrej papryki przez cztery miesiące w przestrzeni kosmicznej. Stało się to wielkim osiągnięciem w zachowaniu życia w kosmosie.
Astronauci NASA na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej postanawiają urządzić „festiwal” na pokładzie statku kosmicznego i urządzić przyjęcie z taco, używając wyjątkowego chili w nadzieniu. Astronauta NASA Megan MacArthur opublikowała zdjęcia tacos zrobionych z pierwszej papryki wyhodowanej w kosmosie.
Piątkowa uczta! Po zbiorach skosztowaliśmy czerwonego i zielonego chili. Następnie wypełniliśmy ankiety (powinniśmy uzyskać dane!). W końcu zrobiłam moje NAJLEPSZE tacos: Wołowina Fajitas, Suszone Pomidory, Karczochy i HATCH CHILE! https://t.co/pzvS5A6z5u pic.twitter.com/fJ8yLZuhZS
– Megan MacArthur (@Astro_Megan) 29 października 2021
MacArthur opublikowała zdjęcia w swoich mediach społecznościowych z podpisem: „Po żniwach spróbowaliśmy czerwonego i zielonego chili. Następnie wypełniliśmy ankiety (powinniśmy mieć datę) Wreszcie zrobiłem moje najlepsze tacos: mięso fajita, suszone pomidory i karczochy i HATCH CHILE.
Eksperyment związany z hodowlą roślin w kosmosie miał na celu utrzymanie astronautów, którzy wyruszają na misje kosmiczne poza niską orbitą okołoziemską, co według oświadczenia NASA ma ograniczone możliwości misji zaopatrzenia.
Agencja kosmiczna powiedziała: „Wyżywienie załóg żywnościowych na Księżycu, zwłaszcza na Marsie, będzie wyzwaniem logistycznym. Podczas gdy załogi nadal będą polegać na żywności pakowanej z Ziemi, częścią wyzwania jest to, że wysyłanie dostaw poza niską orbitę okołoziemską wymaga więcej paliwa. „Motywacja i dłuższe czasy dostawy, zwłaszcza na Marsa. Pakowane produkty spożywcze przechowywane przez dłuższy czas obniżają jakość żywności, zmniejszając ilość niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina C i witamina K”.
Do tego eksperymentu wybrano paprykę, ponieważ jest dobrym źródłem witaminy C i jest rośliną samopylną, dzięki czemu jest łatwa w uprawie. Agencja podała, że astronauci NASA wyhodowali i zjedli około 10 rodzajów roślin od 2015 roku.
NASA wyjaśniła również, w jaki sposób rosła roślina i powiedziała, że 48 nasion papryki zostało posadzonych w urządzeniu zwanym przenośnikiem naukowym, które zawierało upieczoną glinę, w której korzenie mogły rosnąć, oraz kontrolowany nawóz zaprojektowany specjalnie dla papryki.