Astronauci nie jedzą wystarczająco dużo, ponieważ jedzenie w kosmosie jest bez smaku. Próbujemy dowiedzieć się dlaczego

Astronauci często twierdzą, że radość jedzenia ginie w kosmosie. Może stać się najbardziej niesamowitym smakiem jedzenia na Ziemi Nuda i nuda na orbicie.

Tak naprawdę, pomimo starannie opracowanej diety, astronauci często… Mają trudności ze spożywaniem wystarczającej ilości pożywienia, aby zaspokoić swoje potrzeby energetyczne.

Co się dzieje? Aby się tego dowiedzieć, przeprowadziliśmy na Ziemi kilka eksperymentów, wykorzystując rzeczywistość wirtualną i symulowane środowisko statku kosmicznego do zbadania, jak podróże kosmiczne mogą wpłynąć na zmysł węchu i smaku jedzenia.

Odkryliśmy, że niektóre zapachy wydają się bardziej intensywne w środowisku przypominającym przestrzeń kosmiczną, a wcześniejsze teorie na temat wpływu zerowej grawitacji na organizm nie mogą być całą historią. Nasze wyniki, opublikowany W International Journal of Food Science and Technology może pomóc w projektowaniu przyszłych menu kosmicznych.

Jedzenie to złożone doświadczenie

Jedzenie jedzenia to wielozmysłowe doświadczenie, które obejmuje wzrok, węch, smak, słuch i dotyk.

Aby cieszyć się smakiem jedzenia – na przykład podczas gryzienia jabłka – potrzebujemy szeregu wrażeń, w tym smaku (słodko-kwaśny), zapachu (złożona kombinacja smaków jabłka), konsystencji (chrupiący smak), i kolor (zielony i czerwony) oraz dotyk (twardość). Jeśli którykolwiek z tych zmysłów zostanie osłabiony, nasza radość z jedzenia nie będzie na tym samym poziomie.

Doświadczenia kulinarne w kosmosie bardzo różnią się od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni na Ziemi.

Jedno z możliwych wyjaśnień różnic w odczuwaniu smaku przez astronautów wiąże się z brakiem grawitacji. Bez grawitacji płyny ustrojowe nie byłyby przyciągane do stóp, ale poruszałyby się w ich kierunku. Obróć się w stronę głowyCo wywołało ogromne oburzenie Podobnie jak zatkany nosJeśli kiedykolwiek byłeś przeziębiony, wiesz, jak trudno jest smakować i cieszyć się jedzeniem bez zmysłu węchu.

Ale czy mogą być inne powody?

Znaczenie środowiska

W kosmosie środowisko jest stale nieznane i nudne. Czy może to zmienić nasze postrzeganie jedzenia?

Kontekst w ogromnym stopniu wpływa na wrażenia kulinarne. Badania wykazały, że jedzenie tego samego posiłku w tym samym czasie Różne ustawienia To może prowadzić do Mieszane opinie O posiłku. Zastanów się nad zjedzeniem kanapki piknikowej w malowniczym parku, zamiast szybko zjeść tę samą kanapkę przy biurku w pracy.

Statek kosmiczny to zamknięte, zamknięte środowisko, hermetyczny pojemnik z otaczającymi Cię przewodami i sprzętem, bez granic między przestrzenią roboczą i osobistą. Wyobraź sobie, że przez wiele lat jesteś w zamknięciu w związku z pandemią, z ograniczoną ilością żywności i podstawowych towarów (i stale zatkanym nosem).

Jeden Badanie testu smaku Naukowcy porównali posiłki spożywane w samolotach w trzech sceneriach: klasyczne środowisko laboratorium sensorycznego (ciche, zamknięte lub półzamknięte kabiny – takie jak kabina do głosowania), półrealistyczne środowisko samolotu symulowane w laboratorium przy użyciu mebli pokładowych oraz prawdziwe lot.

Pasażerowie w środowisku symulacji lotu cieszyli się posiłkami tak samo jak pasażerowie prawdziwego lotu. (Oboje podobało im się to mniej niż ludziom w środowisku laboratoryjnym.) Sugeruje to, że środowisko samolotu ma znaczący wpływ na przyjemność z jedzenia.

Przyniesienie kosmosu na Ziemię

Badania z udziałem ludzi w przestrzeni kosmicznej stanowią duże wyzwanie. Misje kosmiczne zwykle obejmują nie więcej niż Sześciu lub siedmiu członków załogico ogranicza wielkość próby badań i siłę predykcyjną wyników.

Co więcej, w przypadku badań żywności każdy ma swoje własne Wyjątkowe doznania zmysłowe Utrudnia to zrozumienie, jak różne osoby postrzegają zapachy w przestrzeni, nie mówiąc już o zapachach żywności.

Postanowiliśmy więc odtworzyć przestrzeń na Ziemi. Wykorzystując rzeczywistość wirtualną, symulowaliśmy środowisko Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Konfiguracja VR pozwala nam uzyskać dane na temat odczuć uczestników w odniesieniu do bodźców pokarmowych „w tej chwili”, zamiast czekać, aż zdejmą zestaw słuchawkowy i zadają im później pytania. Rzeczywistość wirtualna jest niezbędnym środowiskiem szkoleniowym dla astronautów ze względu na jej niezrównaną zdolność do tworzenia realistycznego poczucia obecności, które ma kluczowe znaczenie w badaniu, jak wygląda życie na statku kosmicznym.

Zdjęcie osoby noszącej zestaw słuchawkowy do wirtualnej rzeczywistości wdychającej mały pojemnik pod nosem.
Uczestnicy wdychali różne zapachy, przebywając w środowisku stacji kosmicznej w wirtualnej rzeczywistości.
Seamus Daniel / Uniwersytet RMIT

Nasze badanie jest pierwszym, które obejmuje dużą próbę (54 osoby), aby uchwycić zmienność subiektywnych doświadczeń poszczególnych osób w zakresie zapachów i smaku w symulowanych izolowanych środowiskach.

W naszym badaniu porównującym codzienne zapachy niektóre zapachy były postrzegane inaczej w wirtualnym środowisku ISS w porównaniu ze środowiskiem podzielonej kabiny.

Molekularna magia zapachu

Zapachy są Złożona mieszanina cząsteczek Posiadają unikalne struktury chemiczne, które wpływają na sposób interakcji z receptorami węchowymi w nosie, tworząc charakterystyczny zapach.

Nasze badanie wskazuje, że tylko określone związki aromatyczne są inaczej postrzegane w środowiskach przypominających przestrzeń kosmiczną. Odkryliśmy, że cząsteczki o słodkim zapachu są zwykle postrzegane silniej.

wanilia i migdały, oba mają słodki smak, O zapachu migdałów lub wiśni Związek, benzaldehyd, pachniał silniej na naszej wirtualnej stacji kosmicznej niż w środowisku kontrolnym. Natomiast nie było różnicy w odczuwaniu zapachu cytryny.

Tę wiedzę można wykorzystać przy projektowaniu kosmicznych posiłków. Na przykład słodkie zapachy można stosować jako wzmacniacze smaku lub dodatki w celu podkreślenia innych smaków i dodania głębi.

Niezbędne jest zrozumienie, w jaki sposób te związki aromatyczne oddziałują ze sobą i znalezienie właściwych poziomów stężeń. Oczywiście nie ma jednego smaku, który przypadłby każdemu do gustu.

Ziemskie skutki

Lepsze zrozumienie tego, jak zapach jest postrzegany w środowiskach przypominających przestrzeń kosmiczną, może zainspirować sposoby tworzenia spersonalizowanych diet w oparciu o unikalne doświadczenia zmysłowe i preferencje każdego astronauty. Dostosowując zapachy żywności, możemy zachęcić astronautów, aby nie tylko jedli więcej jedzenia, ale także bardziej się nim cieszyli.

Rozwiązania te mogą również pomóc ludziom na Ziemi żyjącym w izolowanych lub zamkniętych środowiskach, takim jak mieszkańcy domów opieki, personel służący na misjach wojskowych czy załogi łodzi podwodnych.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *