Spędzaj czas w jego przestrzeni Wszelkiego rodzaju wpływy O astronautach. Oto niektóre z niebezpieczeństw związanych z lotami kosmicznymi poważnyInne można określić jako dziwne, a niektóre mieszczą się pomiędzy, jak na przykład fakt, że jedzenie Smakuje letni i nieatrakcyjny W kosmosie.
To dziwne zjawisko może stanowić problem na tyle poważny, że niektórzy astronauci mają trudności z zapewnieniem odpowiedniego odżywiania, co skłoniło zespół naukowców zajmujących się żywnością z Australii i Holandii do poszukiwania możliwych przyczyn.
Niedawno ukazała się ich nowa książka Studiuje Sugeruje to, że wyjaśnieniem może być poczucie izolacji i dyskomfortu, jakie odczuwają astronauci, a nie ich obecność na orbicie.
Poprzednie badania wykazały, że przyczyną problemu może być: Transformacje płynneJest to wpływ stanu nieważkości na rozkład płynów wewnętrznych w organizmie, powodujący obrzęk twarzy, który zmniejsza się w miarę dostosowywania się organizmu do nowego środowiska.
Jednakże niektórzy astronauci donoszą, że ich problemy z jedzeniem utrzymywały się nawet po ustąpieniu skutków zmiany płynów.
Dlatego badaczka żywności Grace Locke z Uniwersytetu RMIT w Australii wraz ze współpracownikami skupiła się na tym, jak otoczenie i stan psychiczny danej osoby wpływają na jej postrzeganie zapachów, co w ogromnym stopniu wpływa na atrakcyjność żywności.
Wyniki sugerują, że przynajmniej niektóre zapachy są postrzegane odmiennie w różnych środowiskach – choć nie w taki sposób, jakiego oczekiwali naukowcy.
„Jednym z długoterminowych celów badań jest stworzenie żywności zaprojektowanej specjalnie dla astronautów, a także innych osób żyjących w izolowanych środowiskach, aby zwiększyć ich spożycie o prawie 100 procent”. Mówi Główna autorka Julia Lu jest naukowcem zajmującym się zachowaniami sensorycznymi i jedzeniem w RMIT.
Biorąc pod uwagę oczywistą trudność związaną z wysłaniem uczestników w przestrzeń kosmiczną, zespół umieścił ich w środowisku rzeczywistości wirtualnej zaprojektowanym w celu symulowania doświadczenia przebywania na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).
Według zespołu to środowisko rzeczywistości wirtualnej zawierało pływające obiekty symulujące mikrograwitację To jasnewraz z „urządzeniami kosmicznymi zainstalowanymi w celu wywołania poczucia chaosu i zamknięcia” oraz hałasem w tle, który „symuluje…[d] „Zgłoszono głośne odgłosy pracy wewnątrz Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.”
Choć pogląd, że smak jest subiektywny, z pewnością nie jest nowy, wydaje się, że wciąż bada się kwestię, czy środowisko VR może wpływać na smak – Locke i jej zespół notatka w ich artykule „Według ich wiedzy jest to pierwsze badanie wykazujące indywidualne różnice w percepcji węchowej w rzeczywistości wirtualnej”.
W tym celu naukowcy podali uczestnikom próbki trzech różnych zapachów: wanilii, migdałów i cytryny. Poproszono ich o ocenę intensywności każdego zapachu w skali od 1 do 5 – najpierw w zwykłym pomieszczeniu, a następnie w symulowanym środowisku Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Co ciekawe, uczestnicy zgłosili, że chociaż zapach cytryny pozostał taki sam w obu środowiskach, dwa pozostałe zapachy wydawały się bardziej intensywne w symulowanej ISS. Naukowcy to podejrzewają BenzaldehydGłównym czynnikiem jest lotny związek aromatyczny występujący zarówno w migdałach, jak i wanilii, ale nie w cytrynie.
Chociaż badanie niekoniecznie dostarcza odpowiedzi na pytanie, dlaczego zmysły smaku i węchu astronautów osłabiają się po ustąpieniu przepływu płynu, dostarcza ono wsparcia dla hipotezy, że postrzeganie zapachów zależy od kontekstu.
Wskazuje także możliwe sposoby złagodzenia problemu: o czym wspominają autorzy Pisze„Na niektóre lotne związki o wspólnym profilu zapachowym (takie jak słodkie zapachy) kontekst może mieć większy wpływ niż na inne związki”.
Jeśli tak, identyfikacja pojazdów, które zachowują swoją grawitację w środowiskach takich jak Międzynarodowa Stacja Kosmiczna – lub nawet stają się bardziej atrakcyjne – może pomóc w projektowaniu diety astronautów.
Odkrycia na Ziemi mają również potencjalne zastosowania.
„To badanie może pomóc w dostosowaniu diety dla osób znajdujących się w sytuacjach izolacji społecznej, w tym w domach opieki, i poprawić ich spożycie” – mówi Lu. Mówi.
Artykuł ukazał się w International Journal of Food Science and Technology.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”